Jestli máte špatný pocit při konzumaci čokolády, jelikož myslíte na svou linii, tak si připomeňte také klady, které tento poklad skrývá. Nejen že snižuje pocit stresu, ale vyvolává také pocit štěstí a pohody. Je ovšem potřeba umět si vybrat tu správnou kvalitu.

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Bohužel nestačí zaběhnout do supermarketu, kde koupíte pouze levnou a nekvalitní čokoládu. Je potřeba navštívit specializované obchody nebo si sednout k internetu. Menší čokoládovny pečlivě vybírají suroviny a kontrolují výrobní proces. Nemají proto možnosti vyrábět v obrovském množství pro řetězce po celém světě.

Cena

Bohužel v tomto případě platí, že za kvalitu si je potřeba připlatit. Technicky není možné vyrobit čokoládu za 20 korun. Cena se odvíjí od použitých surovin. Tabulka kvalitní značek se tak pohybuje v rozmezí od 70 do 150 korun.

Obal

Důležitou informací je geografický původ kávových bobů. Existují tzv. plantážní čokolády, jež obsahují kávové boby ze specifické oblasti. Proslulé jsou plantáže ve Venezuele, Ekvádoru nebo na Madagaskaru. Dále je podstatná informace o složení. Není to pouze o procentovém zastoupení kakaa, ale také o použití ingrediencí. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a vanilku. Mléčná čokoláda samozřejmě ještě navíc obsahuje sušené mléko.

Chuť

Jedná se samozřejmě o velmi individuální parametr. Pokud ovšem ochutnáte nekvalitní čokoládu a porovnáte ji s kvalitní alternativou, pocítíte rozdíl. Mnoho lidí zná pouze chuť přeslazených mléčných čokolád ze supermarketů, kde je chuť kakaových bobů utopena v moři cukru a tuku.

Druhy čokolády

  • hořká čokoláda
  • mléčná čokoláda
  • bílá čokoláda

Za kvalitní hořkou čokoládu se dá považovat čokoláda obsahující nad 50% kakaa. Za optimální se považuje ale 70%. Co se týče mléčné čokolády, podíl kakaové sušiny je nižší a díky přidanému sušenému mléku už nelze plně ocenit chuť bobů. Podíl kakaové sušiny se pohybuje kolem 25%, u kvalitní je to ale od 30% výše.

Zvláštní postavení má bílá čokoláda. Nelze ji vlastně vůbec označit za čokoládu. Neobsahuje kávový prášek, pouze kávové máslo. Jelikož kávové máslo je surovina získávána z kávových bobů, ještě stále se tento výrobek řadí mezi čokolády.

Velmi oblíbené jsou kromě klasické tabulkové čokolády například čokoládové lanýže. Lanýže jsou velmi citlivé na vyšší teplotu, proto není dobré je vystavovat těmto teplotám, pokud z nich nechcete mít jeden velký kus čokolády. Jemné čokoládové lanýže jsou obalené v kakaovém prášku a mají intenzivní chuť čokolády.

Dalším oblíbeným typem jsou čokoládové pralinky, obzvláště ty belgické si získaly na popularitě. Například belgická čokoládovna Dolfin vyrábí vysoce kvalitní čokolády. S drahými čokolády mísí ovoce, koření, bylinky a vytváří harmonické kombinace. Potrpí si na inovaci, proto i pro zkušené gamety mohou být skutečnou novinkou.

Určitě není na škodu vyznat se aspoň trošku v čokoládě. Je to přece jeden z nejčastějších dárků. A kvalitní čokoláda potěší mnohem více než koupená náhražka v supermarketu.