Výživové poradenství

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že zdravý životní styl dokáže náš život prodloužit a hlavně zkvalitnit. Samozřejmě, základem je elementární zdraví, tedy nebýt nemocný, což je dnes už poměrně snadno dosažitelný stav, zejména v mládí a produktivním věku, díky medikamentům a rozvinutému lékařství. Rozdíl mezi „ne nemocným“ a opravdu zdravým člověkem je však propastný.

Dosažení pravého zdraví, tedy stavu těla, ve kterém si můžeme život vychutnávat naplno, je už větší oříšek. Znečištěné prostředí, civilizační choroby, stres, nekvalitní strava, to vše nás ohrožuje každý den, každý okamžik. Každé z těchto rizik je tak závažné, že se mu věnuje jedna i více vědeckých disciplín téměř „na plný úvazek“, ať už jde o ekologii, medicínu, psychologii, nebo výživové poradenství.

To co jíme je zároveň nejsnáze ovlivnitelné i nejvíce opomíjené. Přitom je kvalitní, přiměřená a vyvážená strava základem všeho. Určuje, z čeho naše tělo musí fungovat, na jaké látky se může spolehnout, což platí i pro mozek, jehož dobrý stav je důležitý i pro psychickou pohodu a zvládání stresu.

Otázka stravy může vypadat banální, ale její komplexnost je tak vysoká, že na její správné vyřešení stačí málokdo bez odborných znalostí. Dnes, podloženo rozličnými výzkumy, je každá potravina zdraví prospěšná i škodlivá zároveň, skupiny vědců se nechávají slyšet, kolik čeho máme, nebo můžeme sníst, ale výživové poradenství je o něčem zcela jiném. Nesmyslné a od reality odtržené testy na konkrétních potravinách a látkách jsou nahrazeny pohledem na lidské tělo i stravu jako celek. Proč je vlastně tak složité se správně najíst?

Problémy se stravováním

Zásadním problémem je, kolik toho sníme. Ne snad v absolutním měřítku, protože váhu těla si lidé hlídají (a kdo si ji nehlídá, ten většinou výživového poradce vyhledá jako první, protože s tím chce něco udělat co nejdříve). nutriční terapeut brno Problémem je i nepravidelnost – celý den nic nesníst a pak to „dohnat“ jedním velkým jídlem opravdu tělu nedělá dobře. Zcela zásadní je také to, co jíme. A kdy jíme. A jak funguje naše tělo. Obzvláště poslední otázka je pro většinu z nás takřka neřešitelná, respektive na ni hledáme odpověď celý život. A ze všech těchto aspektů složit adekvátní jídelníček? Téměř nemožné.

Proto je tolik potřeba rada zkušeného odborníka, který nejenom ví, co jednotlivé potraviny obsahují, jak působí na naše tělo, čím nám mohou uškodit, nebo naopak prospět, ale také poměrně snadno a rychle pozná, jak tyto obecné a pro laika spíše matoucí informace napasovat na každého z nás. obezitologická poradna praha

Hlavní úkoly výživového poradce?

Správný výživový poradce vám musí pomoci poznat sama sebe. Doporučení toho, kdy, jak, co a kolik jíst může vycházet až z této znalosti, protože každý člověk je unikátní – nejhorší, co nám kdo může doporučit, jsou „zaručené diety“ a „univerzální řešení“.

Stanovení rovnováhy (případně řízeně posunuté jedním nebo druhým směrem pro získání nebo ztrátu váhy) je pak velmi snadné a hlavně funkční. Bez odborného výživového poradenství ale naše pokusy nikdy nebudou mít dlouhodobé pozitivní účinky na opravdové zdraví našeho těla.